„Planul va necesita resurse importante. Trebuie să finanțăm măsuri în valoare de 1.375 de miliarde de ruble (18 miliarde de euro), a subliniat vicepremierul Igor Ciuvalov, într-o întâlnire cu președintele Vladimir Putin.
Întâlnirea a fost convocată de președinte, pe fondul recesiunii puternice așteptate în acest an, consecință a sancțiunilor occidentale și a prăbușirii cotației petrolului, principala sursă de venituri bugetare.
Autoritățile ruse au anticipat deja că declinul economic ar putea atinge 5% în acest an, dacă prețul barilului de petrol va rămâne la nivelul actual, iar inflația va accelera la 17% în acească primăvară.
Ciuvalov a precizat că unele măsuri au fost deja puse în practică, în timp ce altele trebuie completate.
Sectorul agricol va primi 50 de miliarde de ruble (650 milioane euro), industria 20 de miliarde de ruble (260 milioane euro), iar sectorul sănătății 16 miliarde de ruble (200 milioane euro).
Potrivit presei ruse, actuala versiune a programului vizează susținerea producției naționale, favorizarea exporturilor, în afara celor de hidrocarburi, susținerea companiilor mici și mijlocii, a sectorului agricol și a industriei. Proiectul mai prevede măsuri sociale destinate în special pensionarilor.
Proiectul, redactat de Ministerul Economiei, a suferit numeroase modificări în ultimele câteva zile, Ministerul Finanțelor fiind îngrijorat în privința surselor de finanțare, din cauza resurselor bugetare limitate.
O parte din fonduri vor proveni de la bugetul federal, iar restul sub formă de garanții publice pentru credite, precum și din rezervele acumulate în ultimii ani din veniturile generate de vânzările de hidrocarburi.
În ultimele câteva săptămâni, statul a recurs deja la aceste fonduri, în prezent de peste 50 de miliarde de euro, pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură și a planului de recapitalizare a sectorului bancar, afectat de devalorizarea rublei.